Proceduri si interventii

Infundarea de glanda Harder

Prolapsul glandei pleoapei a treia cunoscuta si sub numele de ‘’Cherry eye” este o afectiune intalnita la toate rasele de caini, mai ales la rasele brahicefalice si extrem de rara la pisici.

La examenul clinic se observa prezenta unei umflaturi rosietice care iese de sub pleoapa inferioara generand disconfort, conjuctivita si iritatie.

 Tratamentul acestei afectiuni este relativ simplu si consta in aplicarea de antibiotice si antiinflamatorii sub forma de unguente sau picaturi. Reducerea inflamatiei si edemului conjuntivei permite glandei sa revina la dimensiunea si pozitia initiala.  Din pacate, de cele mai multe ori leziunea recidiveaza sau nu se vindeca cu tratament si astfel se recomanda interventia chirurgicala de infundare de glanda a pleopei a treia. Nu se recomanda rezectia sau cauterizarea acestei glande datorita riscului producerii keratoconjunctivitei sicca ( uscarea corneei ). In cazul in care este necesara extirparea ei cel mai probabil din cauza existentei unei formatiuni, se recomanda tratament adjuvant ( lacrimi artificiale, colire ) pe timp indelungat.

  Interventia chirurgicala consta in efectuarea a doua incizii de o parte si de alta a glandei si infundarea ei in pleoapa, activitatea secretorie a glandei pastrandu-se in limite normale.

  Trebuie acordata o atentie suplimentara postoperator deoarece animalul operat poate sa se scarpine sau sa se frece la ochi putand aparea complicatii. Bineinteles se recomanda tratament cu antibiotice si antiinflamatorii timp de 14 zile.

Drenajul ventriculoperitoneal/ drenajul chistului arahnoidian intracranian prin instalare de sunt

 Drenajul ventriculoperitoneal/ drenajul chistului arahnoidian intracranian prin instalare de sunt

 Hidrocefalia congenitala sau chistul arahnoidian intracranian sunt doua afectiuni relativ asemanatoare din punct de vedere al semnelor clinice, tratamentului si interventiei chirurgicale. Atat hidrocefalia cat si chistul arahnoidian reprezinta acumulari de lichid cefalorahidian in cantitati relativ mari in cutia craniana care produc compresie pe creier. Animalele care sufera de aceste afectiuni sunt chinuite de boala din cauza durerilor foarte mari, simptomele ajungand pana la crize de tip epileptiform, pierderea vederii iar in ultima faza pacientii putand ajunge in coma.

Diagnosticul se stabileste in urma examenului clinic, examenului radiologic si  examenului RMN.

  Daca in urma protocolului de tratament medicamentos standard nu se observa inbunatatiri clare ale simptomelor se recomanda interventia chirurgicala de montare a unui sunt ventriculo-peritoneal menit sa reduca presiunea intracraniana drenand lichidul cefalorahidian si redirectionandu-l catre cavitatea peritoneala.

   Din pacate in cele mai multe cazuri dupa diagnosticare pacientii sunt eutanasiati din cauza costurilor ridicate ale investigatiilor necesare, tratamentului si implantului ( cateterul ventriculo-peritoneal ).

   Acest sistem special face ca lichidul cefalorahidian sa se scurga controlat din chist sau din ventricul direct in cavitatea peritoneala.

   Cateterul ventriculo-peritoneal folosit in cazul prezentat mai jos este conceput dintr-un cateter ventricular care se poate introduce intracranian subdural in chist sau in ventricul, o pompa in caz ca acel cateter intracranian se infunda, o valva care are 4 trepte de debit si cateterul peritoneal propriu-zis.

 

  

Pacient diagnosticat cu hidrocefalie

Pacient cu hidrocefalie aflat in tratament medicamentos

Radiografii preoperator

Imagini RMN preoperator

Imagini din timpul interventiei chirurgicale de montare a suntului ventriculoperitoneal

Radiografii postoperator

 

Pacient cu hidrocefalie a doua zi dupa interventia chirurgicala de montare a suntului ventriculoperitoneal

Cistotomia

         Cistotomia este o procedura ce consta in deschiderea chirurgicala a vezicii urinare. Se recurge la cistotomie in multe situatii insa cel mai des aceasta este efectuata in momentul in care se constata prezenta unor cantitati mari de infectie in vezica urinara sau a unor calculi care nu se pot elimina pe cale naturala. Atat infectia cat si calculii produc iritatie,  mictiuni repetate, incontinenta urinara sau chiar retentie blocand uretra.

Diagnosticul de certitudine al litiazei se pune pe baza examenului ecografic si radiologic. Scopul interventiei chirurgicale este extractia calculilor sau indepartarea infectiei care ar putea bloca in cele din urma uretra. Postoperator pacientul trebuie primeasca antibiotice si trebuie monitorizat, medicul stabilind optiunile existente pentru a preveni eventualele recidive.

Mai jos prezentam doua cazuri de extractie a calculilor prin cistotomie.

Hernia diafragmatica

Hernia diafragmatica are loc atunci cand continuitatea diafragmei este intrerupta si organele abdominale migreaza in cavitatea toracica.

Consideratii generale
Herniile diafragmatice pot fi congenitale sau secundare unei traume. Cele mai multe hernii apar datorita traumelor suferite in urma unor accidente rutiere. Herniile diafragmatice sunt acompaniate de dificultati severe de respiratie. Totusi herniile diafragmatie cronice asimptomatice pot fi intalnite destul de des.

Diagnosticul
Se face prin examen clinic si imagistic

 

 

Managementul medical
Daca animalul este dispneic, i se va administra oxigen. Daca pacientul prezinta si efuzie pleurala, se va realiza toracocenteza si daca este in soc, se vor administra antibiotice si perfuzii.

Tratamentul chirugical
Herniile diafragmatice cronice au o rata a mortalitatii mai mare decat cele acute; totusi prognosticul este bun spre excelent in ambele cazuri daca se intervine chirurgical. Datorita problemelor respiratorii, anestezia de electie pentru acest tip de interventie va fi intotdeauna cea inhalatorie.

 

Ingrijiri postoperatorii
Pacientii trebuie monitorizati pentru complicatii respiratorii si li se va administra oxigen, antibiotice si analgezice.

 

Complicatii postoperatorii
Cele mai frecvente complicatii sunt reprezentate de pneumotorax, in special daca hernia este cronica si sunt prezente aderente, si de edemul pulmonar.

Prognostic
Este excelent atunci cand animalul supravietuieste primelor 24 de ore postoperator.