Amputarea de membru se face intotdeauna atunci cand functionalitatea membrului este pierduta, fara vreo sansa de recuperare. Cele mai frecvente cauze ale pierderii functionalitatii sunt reprezentate de traume la nivelul membrului, dar si de neoplazii. In urma traumelor se pot distinge doua situatii : trauma ce duce la afectarea ireversibila a tuturor tesuturilor, cu imposibilitatea de reconstructie a acestora, si trauma ce afecteaza principalul nerv responsabil pentru sensibilitatea respectivului membru ( membrul este intreg dar fara sensibilitate de orice fel). In cel din urma caz, membrul afectat nu face decat sa incurce animalul in mers si deseori, duce la mutilarea acestuia prin tarare.
Diagnosticul
Se va face prin examen clinic si radiografic pentru a exclude alte afectiuni.
Pregatiri preoperatorii
Se vor administra fluide, antibiotice si analgezice. In special administrarea de fluide este mandatorie, datorita pierderii de tesuturi, electroliti, eritrocite si fluide intraoperator.
Anestezia
Va fi intotdeauna de tip general, inhalator.
Tratamentul chirurgical
Vizeaza amputarea membrului afectat si poate fi efectuata cu sau fara dezarticulare osoasa, in urma evaluarii pe care o va face chirurgul.
Ingrijiri postoperatorii
Dupa amputare se va tine sub observatie locul operatiei. Daca se produce serom sau este prezenta usoara hemoragie, se poate aplica un bandaj compresiv. Se va incuraja miscarea pentru ca animalul sa invete sa se deplaseze in 3 membre. De obicei procesul de invatare se finalizeaza in maxim 4 saptamani, in functie de animal. Majoritatea ajung sa se deplaseze foarte bine inca din prima saptamana postoperator.
Complicatii
Sunt reprezentate de aparitia unui serom, sangerari, infectii sau dehiscenta plagii.
Prognosticul
Este favorabil , animalul ajungand sa aiba stabilitate si mobilitate foarte buna si in 3 membre.