Desmorexia sacro-iliaca

Reprezinta ruptura ligamentelor articulare dintre sacrum si ilium. Nu exista o predispozitie de rasa, varsta sau sex, deoarece, in cele mai multe cazuri, fracturile si luxatiile sacro-iliace sunt cauzate de accidente auto.

Diagnosticul

Se va efectua un examen clinic, unde se observa ca pacientul nu pune membrul afectat pe sol, nu isi lasa greutatea deloc pe acesta. Se va trece la efectuarea examenului imagistic, sub mai multe incidente pentru a depista toate modificarile.

Ingrijiri preoperatorii

Se vor administra analgezice si se va monitoriza functia urinara, deoarece, uneori traume ale vezicii si uretrei sunt asociate cu acest tip de afectiune.

Anestezia

Ca pentru orice pacient cu trauma ortopedica, anestezia va fi de tip inhalator.

Tratamentul chirurgical

Vizeaza stabilizarea chirurgicala a incongruentei dintre sacrum si ilium. Aceasta se va efectua cu ajutorul suruburilor ortopedice. In functie de caz, se poate folosi si o brosa trans-iliaca pentru o stabilitate mai mare.

Ingrijiri postoperatorii

Dupa operatie se vor efectua radiografii pentru a evalua pozitionarea implantului si alinierea sacro-iliaca. Se recomanda mersul la pasa in lesa si fizioterapie pana la vindecare. Se va efectua un control radiologic la 6 saptamani pentru evaluarea gradului de vindecare. Implanturile nu se indeparteaza decat daca ajung sa cauzeze o problema.

Complicatii

Se poate produce ingustarea canalului pelvin, ceea ce va duce la constipatie si distocii.

Prognosticul

Este excelent, cu recapatarea functionalitatii complete dupa 6 saptamani.

Multumim HS Medical!