Drenajul ventriculoperitoneal/ drenajul chistului arahnoidian intracranian prin instalare de sunt
Hidrocefalia congenitala sau chistul arahnoidian intracranian sunt doua afectiuni relativ asemanatoare din punct de vedere al semnelor clinice, tratamentului si interventiei chirurgicale. Atat hidrocefalia cat si chistul arahnoidian reprezinta acumulari de lichid cefalorahidian in cantitati relativ mari in cutia craniana care produc compresie pe creier. Animalele care sufera de aceste afectiuni sunt chinuite de boala din cauza durerilor foarte mari, simptomele ajungand pana la crize de tip epileptiform, pierderea vederii iar in ultima faza pacientii putand ajunge in coma.
Diagnosticul se stabileste in urma examenului clinic, examenului radiologic si examenului RMN.
Daca in urma protocolului de tratament medicamentos standard nu se observa inbunatatiri clare ale simptomelor se recomanda interventia chirurgicala de montare a unui sunt ventriculo-peritoneal menit sa reduca presiunea intracraniana drenand lichidul cefalorahidian si redirectionandu-l catre cavitatea peritoneala.
Din pacate in cele mai multe cazuri dupa diagnosticare pacientii sunt eutanasiati din cauza costurilor ridicate ale investigatiilor necesare, tratamentului si implantului ( cateterul ventriculo-peritoneal ).
Acest sistem special face ca lichidul cefalorahidian sa se scurga controlat din chist sau din ventricul direct in cavitatea peritoneala.
Cateterul ventriculo-peritoneal folosit in cazul prezentat mai jos este conceput dintr-un cateter ventricular care se poate introduce intracranian subdural in chist sau in ventricul, o pompa in caz ca acel cateter intracranian se infunda, o valva care are 4 trepte de debit si cateterul peritoneal propriu-zis.
Pacient diagnosticat cu hidrocefalie