Fractura cervicala remediata prin imobilizare cu ajutorul broselor

Consideratii generale

Fracturile cervicale se produc cel mai des in urma unor accidente rutiere, dar si in urma caderilor de la inaltime si a unor lovituri cu corpuri dure, a luptelor intre caini, atunci cand intra cu capul intrun obiect dur in timp ce alearga sau cand raman atarnati in lesa. Exista si cazuri in care fractura se produce datorita unei afectiuni preexistente a osului sau a neoplaziilor. Consecutiv acestor fracturi se produce si compresia nervilor si a maduvei spinarii.

Diagnosticul

Se pune in urma examenului clinic si al celui imagistic. In acest caz s-au realizat atat examen RMN, cat si radiologic. La examenul RMN s-au evidentiat urmatoarele :

– La nivelul spatiului intervertebral C3-C4, disc degenerat prin pierderea semnalului
fiziologic normal, ingrosarea ligamentului longitudianl dorsal si minim contact cu
sacul dural;

– La nivel medular adiacent zonei C1-C2, se observa zone de hipersemnal T2/T1 si
compresiune generata cel mai probabil de un fragment osos fracturat desprins din atlas
(nu se poate stabili cu certitudine);

Concluzie:

Aspect RMN compatibil cu:
– Suspiciune fractura vertebrala ( de corelat cu radiografie)
– Instabilitate atlanto-axiala si afectare musculara cervicala

Analize de laborator

Deoarece pacientul ce a suferit o trauma prezinta anumite riscuri, este recomandat sa se efectueze un set minim de analize pentru evaluarea preanestezica.

Managementul medical

Managementul medical sau conservativ nu reprezinta o optiune in aceasta situatie. Se recomanda interventia chirurgicala.

Managementul preoperator

Deoarece acest tip de fractura apare datorita unei traume, este necesara intai stabilizarea animalului si apoi efectuarea interventiei chirurgicale. Se vor administra analgezice.

Anestezia

Pentru acest gen de interventie chirurgicala se va folosi anestezia inhalatorie.

Tratamentul chirurgical

Urmareste repozitionarea anatomica si fixarea stabila (pentru a preintampina deplasarea osoasa) si decompresia radacinilor nervoase si a maduvei spinarii. In acest caz s-a optat pentru fixare cu 2 brose in x, combinata cu un cerclaj. Factorii care au fost luati in calcul in selectarea metodei de stabilizare au fost : localizarea fracturii, consideratiile speciale anatomice, prezenta unei leziuni compresive la nivelul canalului vertebral datorita unui fragment osos, deminesiunile si varsta pacientului.

Ingrijiri postoperatorii

Se vor efectua radiografii de control postoperator pentru evaluarea reductiei fracturii si pozitia implanturilor. Miscarea va fi restrictionata pana la confirmarea uniunii osoase.

Complicatii

Sunt date de miscarea implanturilor sau lipsa uniunii osoase .

Prognositcul

Este favorabil daca se intervine cat mai repede si sunt respectate ingrijirile pre si postoperatorii.

Multumim, HS MEDICAL !