Fractura de femur remediata cu ajutorul placii cu suruburi

Consideratii generale

Fracturile femurale se produc cel mai des in urma unor accidente rutiere, dar si in urma caderilor de la inaltime si a unor lovituri cu corpuri dure. Exista si cazuri in care fractura se produce datorita unei afectiuni preexistente a osului sau a neoplaziilor.

Diagnosticul

Se pune in urma examenului clinic (se simte crepitatie la palpare si pacientul acuza dureri in zona afectata, nu foloseste membrul afectat ) si al celui imagistic.

Analize de laborator

Deoarece pacientul ce a suferit o trauma prezinta anumite riscuri, este recomandat sa se efectueze un set minim de analize pentru evaluarea preanestezica.

Managementul medical

Managementul medical sau conservativ nu reprezinta o optiune in aceasta situatie. Se recomanda interventia chirurgicala.

Managementul preoperator

Deoarece acest tip de fractura apare datorita unei traume, este necesara intai stabilizarea animalului si apoi efectuarea interventiei chirurgicale. Se vor administra analgezice.

Anestezia

Pentru acest gen de interventie chirurgicala se va folosi anestezia inhalatorie.

Tratamentul chirurgical

Urmareste repozitionarea anatomica si fixarea stabila pentru a preintampina deplasarea osoasa.
In cazul de fata, fiind o fractura stabila, s-a optat pentru folosirea unei placi cu suruburi, adaptata dimensiunilor pacientului.

Ingrijiri postoperatorii

Se vor efectua radiografii de control postoperator pentru evaluarea reductiei fracturii si pozitia implanturilor. Activitatea fizica ar trebui sa fie redusa la mers in lesa si fizioterapie pana la vindecarea totala a fracturii. Dupa 6-8 saptamani se recomanda noi radiografii pentru a evalua gradul de vindecare.

Prognosticul

Este bun pe termen lung, cu recapatarea functionalitatii membrului afectat si lipsa durerii.

Multumim, HS MEDICAL!