Fractura de femur remediata prin metoda Rush

Consideratii generale

Fracturile femurale se produc cel mai des in urma unor accidente rutiere, dar si in urma caderilor de la inaltime si a unor lovituri cu corpuri dure. Fracturile articulare ale femurului necesita, datorita pozitionarii si a fortelor de tractiune si frecare, o reconstructie anatomica si o fixare interna rigida pentru a minimaliza afectiunea articulara degenerativa si a maximaliza functionalitatea.

Diagnosticul

Se pune in urma examenului clinic (se simte crepitatie la palpare si pacientul acuza dureri in zona afectata ) si al celui imagistic.

Analize de laborator

Deoarece pacientul ce a suferit o trauma prezinta anumite riscuri, este recomandat sa se efectueze un set minim de analize pentru evaluarea preanestezica.

Managementul medical

Managementul medical sau conservativ nu reprezinta o optiune in aceasta situatie. Se recomanda interventia chirurgicala.

Managementul preoperator

Deoarece acest tip de fractura apare datorita unei traume, este necesara intai stabilizarea animalului si apoi efectuarea interventiei chirurgicale. Se vor administra analgezice.

Anestezia

Pentru acest gen de interventie chirurgicala se va folosi anestezia inhalatorie.

Tratamentul chirurgical

Urmareste repozitionarea anatomica si fixarea fara a leza articulatia, dar conferind suficienta forta de rezistenta pentru a preintampina deplasarea. Aceasta se obtine prin pozitionarea broselor dupa metoda Rush.

Ingrijiri postoperatorii

Se vor efectua radiografii de control postoperator pentru evaluarea reductiei fracturii si pozitia implanturilor. Activitatea fizica ar trebui sa fie redusa la mers in lesa si fizioterapie pana la vindecarea totala a fracturii. Dupa 4-6 saptamani se recomanda noi radiografii pentru a evalua gradul de vindecare.

Complicatii

Sunt date de miscarea implanturilor in articulatie , ceea ce va duce la degenerari articulare ce necesita o noua interventie chirurgicala.

Prognosticul

Este bun pe termen lung, cu recapatarea functionalitatii membrului afectat si lipsa durerii.

Pacientul la 3 saptamani de la operatie :