Fracturile mandibulare se produc datorita traumelor, paradontozei severe sau a neoplaziilor. Paradontoza este o inflamatie a tesutului inconjurator al dintelui, consecutiv inflamatiei gingivale.
Diagnosticul
Se va face in urma unui examen clinic la care putem observa hipersalivatie si durere la deschiderea botului. Dupa efectuarea anesteziei, se observa la palpare crepitatie osoasa si instabilitate a mandibulei.
Dupa examenul clinic, se va efectua cel imagistic, ce va necesita 2-4 incidente pentru a surprinde orice posibila modificare si a putea stabili tehnica de remediere chirurgicala.
Pregatiri preoperatorii
Datorita faptului ca in cavitatea bucala exista numeroase bacterii, se vor administra antibiotice. De asemenea, se va efectua tratamentul durerii prin folosirea de analgezice.
Anestezia
Pentru acest tip de interventie chirurgicala folosim doar anestezia inhalatorie.
Tratamentul chirurgical
Remedierea fracturilor mandibulare se poate realiza prin tehnici de stabilizare interdentara precum cerclajele, cimentul acrilic, placutele cu suruburi, fixatorii externi sau o combinatie dintre ele, in functie de caz.
Remedierea fracturilor mandibulare cu ajutorul cerclajelor se efectueaza prin introducerea unor fire de otel ortopedic in gauri date in mandibula, in spatii dintre dinti in scopul realinierii anatomice a portiunilor osoase fracturate si a obtinerii stabilitatii.
Ingrijiri postoperatorii
Dupa incheierea operatiei se vor face radiografii pentru evaluarea pozitiei implanturilor. Pacientul va primi doar hrana moale pana la vindecarea fracturii. Nu se va lasa animalul sa roada bete, oase, jucarii pana la vindecare. Se recomanda aplicarea orala de spray cu clorhexidina, de doua ori pe zi, timp de 2 saptamani, pana la reevaluare.
Prognosticul
Este excelent, cu recapatarea functionalitatii totale a mandibulei.
Multumiri HS MEDICAL !