Fractura de tibie remediata cu brosa si cerclaj

Consideratii generale

Fracturile membrelor se produc cel mai des in urma unor accidente rutiere, dar si in urma caderilor de la inaltime si a unor lovituri cu obiecte dure. Exista si cazuri in care fractura se produce datorita unei afectiuni preexistente a osului sau a neoplaziilor.

Diagnosticul

Se pune in urma examenului clinic (pacientul acuza dureri in zona aferenta fracturii, nu foloseste membrul afectat ) si al celui imagistic.

Analize de laborator

Deoarece pacientul ce a suferit o trauma prezinta anumite riscuri, este recomandat sa se efectueze un set minim de analize pentru evaluarea preanestezica.

Managementul medical

Managementul medical sau conservativ nu reprezinta o optiune in aceasta situatie. Se recomanda interventia chirurgicala.

Managementul preoperator

Deoarece acest tip de fractura apare datorita unei traume, este necesara intai stabilizarea animalului si apoi efectuarea interventiei chirurgicale. Se vor administra analgezice si antibiotice, in cazul fracturilor deschise.

Anestezia

Pentru acest gen de interventie chirurgicala se va folosi anestezia inhalatorie.

Tratamentul chirurgical

Urmareste repozitionarea anatomica si fixarea stabila pentru a preintampina deplasarea osoasa. In acest caz, fiind o fractura tibiala oblica, s-a optat pentru pironire centro-medulara cu o brosa, combinata cu un cerclaj. Aceasta combinatie confera sustinere atat fata de fortele de indoire , cat si a celor de tractiune .

Ingrijiri postoperatorii

Se vor efectua radiografii de control postoperator pentru evaluarea reductiei fracturii si pozitia implanturilor. Activitatea fizica ar trebui sa fie redusa . Dupa 4-6 saptamani se recomanda noi radiografii pentru a evalua gradul de vindecare.

Complicatii

Pot fi date de miscarea implanturilor si de calusarea intarziata sau lipsa acesteia.

Prognosticul

Este bun pe termen lung, cu recapatarea functionalitatii membrului afectat si lipsa durerii.

Multumim, HS MEDICAL!