Fractura de tibie remediata cu fixatori externi

Fracturile de tibie
Se produc ca urmare a unei traume la nivelul membrelor posterioare, datorata in general unui accident rutier, dar si luptelor cu alte animale, caderilor sau lovirilor. Afectiuni preexistente (cancer) pot de asemenea sa produca fracturarea tibiei. Grosimea stratului muscular de la acest nivel creste riscul unor fracturi deschise, dar reprezinta un avantaj pentru aplicarea fixatorilor externi pentru remedierea lor. Deoarece fracturile tibiale sunt cel mai adesea cauzate de o trauma, se recomanda evaluarea amanuntita a animalului pentru identificarea posibilelor contuzii pulmonare, a pneumotoraxului si a altor fracturi.
Diagnosticul
Se pune cu ajutorul examenului radiologic si al celui clinic. Dupa efectuarea examenului clinic si excluderea prezentei socului, hipotensiunii, dispneei severe, e posibil sa fie necesara sedarea animalului pentru realizarea radiografiilor. In functie de tipul fracturii, se vor efectua mai multe incidente.
Managementul medical
Se vor administra analgezice si antibiotice in cazul fracturilor deschise sau cand se intervine chirurgical. Anumite fracturi tibiale pot fi remediate prin aplicarea unui bandaj gipsat, vindecarea facandu-se destul de rapid.
Pregatirile preoperatorii
Se vor ingriji ranile deschise, se vor administra analgezice si se vor rezolva problemele medicale secundare.
Anestezia
Va fi de tip inhalator sau neuroleptanalgezie, in functie de caz.
Tratamentul chirurgical
Decizia de a efectua o remediere inchisa sau deschisa se face dupa evaluarea configuratiei fracturii si selectia implanturilor.
Aplicarea fixatorilor externi este recomandata pentru tratarea unei palete largi de fracturi tibiale. Deoarece fracturile tibiale sunt adesea deschise, folosirea fixatorilor este de preferat pentru a nu invada locul fracturii cu implanturi. Rigiditatea unui fixator poate fi sporita prin adaugarea de brose si bare de fixare bilaterale.
Ingrijiri postoperatorii
Se recomanda efectuarea de radiografii postoperatorii pentru a evalua aliniamentul si reductia fracturii si pozitionarea implanturilor. De asemenea se va continua tratamentul analgezic, antiinflamator si antibiotic. Activitatea fizica ar trebui sa fie redusa la mers in lesa pana la vindecarea fracturii.
Complicatii
Pot fi date de infectii osoase, migrarea implanturilor si calusare defectuoasa sau lipsa calusarii.
Prognosticul
Este favorabil, cu recapatarea totala a functionalitatii membrului afectat.