Hemilaminectomia pentru extractia unui corp strain din canalul medular

Consideratii generale

Cel mai adesea, hemilaminectomia se realizeaza in vederea decompresiei medulare, datorita unui disc intervertebral herniat. Exista si cazuri, ca cel de fata, in care aceasa interventie se face pentru eliminarea unui corp stain ajuns in canalul medular. Hemilaminectomia presupune indepartarea unilaterala a laminei laterale si dorsolaterale si a pediculilor articulari.

Diagnosticul

Se pune in urma examenului clinic si al celui imagistic.

Analize de laborator

Deoarece pacientul ce a suferit o trauma prezinta anumite riscuri, este recomandat sa se efectueze un set minim de analize pentru evaluarea preanestezica.

Managementul medical

Managementul medical sau conservativ nu reprezinta o optiune in aceasta situatie. Se recomanda interventia chirurgicala.

Managementul preoperator

Deoarece acest tip de afectiune apare datorita unei traume, este necesara intai stabilizarea animalului si apoi efectuarea interventiei chirurgicale. Se vor administra analgezice.

Anestezia

Pentru acest gen de interventie chirurgicala se va folosi anestezia inhalatorie.

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical in acest caz a urmarit extractia corpului strain si decompresia medulara.

Ingrijiri postoperatorii

Pacientul se va monitoriza atent in primele 24h. Se vor administra antibiotice, antiinflamatoare, analgezice si fluide. Pentru recuperare se recomanda fizioterapia, hidroterapia si mersul sustinut.

Prognositcul

Este favorabil daca se intervine cat mai repede si sunt respectate ingrijirile pre si postoperatorii.

Multumim, HS MEDICAL !