Hernia diafragmatica

Hernia diafragmatica are loc atunci cand continuitatea diafragmei este intrerupta si organele abdominale migreaza in cavitatea toracica.

Consideratii generale

Herniile diafragmatice pot fi congenitale sau secundare unei traume. Cele mai multe hernii apar datorita traumelor suferite in urma unor accidente rutiere. Herniile diafragmatice sunt acompaniate de dificultati severe de respiratie. Totusi herniile diafragmatie cronice asimptomatice pot fi intalnite destul de des.

Diagnosticul

Se face prin examen clinic si imagistic

Managementul medical

Daca animalul este dispneic, i se va administra oxigen. Daca pacientul prezinta si efuzie pleurala, se va realiza toracocenteza si daca este in soc, se vor administra antibiotice si perfuzii.

Tratamentul chirugical

Herniile diafragmatice cronice au o rata a mortalitatii mai mare decat cele acute; totusi prognosticul este bun spre excelent in ambele cazuri daca se intervine chirurgical. Datorita problemelor respiratorii, anestezia de electie pentru acest tip de interventie va fi intotdeauna cea inhalatorie.

Ingrijiri postoperatorii

Pacientii trebuie monitorizati pentru complicatii respiratorii si li se va administra oxigen, antibiotice si analgezice.

Complicatii postoperatorii

Cele mai frecvente complicatii sunt reprezentate de pneumotorax, in special daca hernia este cronica si sunt prezente aderente, si de edemul pulmonar.

Prognostic

Este excelent atunci cand animalul supravietuieste primelor 24 de ore postoperator.