Infundarea de glanda Harder

Prolapsul glandei pleoapei a treia cunoscuta si sub numele de ‘’Cherry eye” este o afectiune intalnita la toate rasele de caini, mai ales la rasele brahicefalice si extrem de rara la pisici.

La examenul clinic se observa prezenta unei umflaturi rosietice care iese de sub pleoapa inferioara generand disconfort, conjuctivita si iritatie.

 Tratamentul acestei afectiuni este relativ simplu si consta in aplicarea de antibiotice si antiinflamatorii sub forma de unguente sau picaturi. Reducerea inflamatiei si edemului conjuntivei permite glandei sa revina la dimensiunea si pozitia initiala.  Din pacate, de cele mai multe ori leziunea recidiveaza sau nu se vindeca cu tratament si astfel se recomanda interventia chirurgicala de infundare de glanda a pleopei a treia. Nu se recomanda rezectia sau cauterizarea acestei glande datorita riscului producerii keratoconjunctivitei sicca ( uscarea corneei ). In cazul in care este necesara extirparea ei cel mai probabil din cauza existentei unei formatiuni, se recomanda tratament adjuvant ( lacrimi artificiale, colire ) pe timp indelungat.

  Interventia chirurgicala consta in efectuarea a doua incizii de o parte si de alta a glandei si infundarea ei in pleoapa, activitatea secretorie a glandei pastrandu-se in limite normale.

  Trebuie acordata o atentie suplimentara postoperator deoarece animalul operat poate sa se scarpine sau sa se frece la ochi putand aparea complicatii. Bineinteles se recomanda tratament cu antibiotice si antiinflamatorii timp de 14 zile.