Luxatia patelara mediala este o cauza destul de des intalnita a schiopaturilor la caini si se produce datorita deplasarii patelei din santul trochlear. Se intalneste in special la cainii din rasele mici, dar poate sa apara si la rasele mari. Este asociata cu anomalii musculo-scheletale si are diverse grade de luxatie ( de la grad I – patela poate fi luxata, dar luxatia prin miscarea normala a articulatiei se produce rar, flexia si extensia se realizeaza normal; pana la grad IV – rotatie mediala a platoului tibial proximal de pana la 80-90 de grade. Patela e luxata permanent si nu poate fi repozitionata nici macar manual).
Orice caine, indiferent de rasa, varsta sau sex poate suferi de aceasta afectiune, dar rasele toy si mici prezinta o predispozitie. Majoritatea animalelor afectate prezinta o schiopatura intermitenta sau isi tin flexat membrul la 2-3 pasi.
Diagnosticul
Se face prin examen clinic si imagistic (membrul va fi pozitionat cu atentie pentru a nu obtine rezultate fals pozitive sau negative).
Managementul medical
Luxatia patelara mediala poate fi tratata conservativ sau chirurgical. Varianta de tratament depinde de istoricul clinic, frecventa luxatiei si varsta pacientului.
Medicatia preoperatorie
Include antibiotice, antiinfalamtorii si analgezice.
Anestezia
Pentru astfel de interventii chirurgicale noi recomandam intotdeauna anestezia inhalatorie.
Tratamentul chirurgical
Scopul tratamentului chirurgical este de a reaseza patela in pozitie anatomica si de a impiedica deplasarea ei. Acest lucru se poate realiza prin : trochleoplastie (adancirea santului trochlear), transpozitie de creasta tibiala si imbricare laterala cu eliberare mediala (tesuturile care inconjoara patela sunt dilacerate pe partea interna a genunchiului si imbricate pe partea lui externa). Ancorarea patelei se va face cu fire ortopedice de diverse rezistente in functie de talia animalului.
Ingrijiri postoperatorii
Pacientul va fi plimbat in lesa 6 saptamani si se vor limita miscarile necontrolate. Dupa aceasta perioada animalul se va intoarce gradual la activitatile obisnuite. Se recomanda exercitii de ficioterapie pentru o recuperare mai rapida.
Prognosticul
Este excelent , in urma interventiei chirurgicale obtinundu-se functionalitate normala a membrului.