Mastectomia

Consideratii generale

Tumorile mamare reprezinta cele mai frecvente tumori intalnite la femele, atat la caini, cat si la pisici. Se pot intalni si la masculi, insa incidenta lor este mult mai mica. Aproximativ 50% dintre tumorile mamare la caine si 90% dintre tumorile mamare de la pisica sunt maligne (Theresa W. Fossum et at., Small animal surgery 3rd edition).  Tumorile maligne metastazeaza in limfonodurile regionale si plamani, prin vasele de sange si cele limfatice. Foarte frecvent, tumorile mamare sunt hormono-dependente, si majoritatea pot fi prevenite, daca se efectueaza ovariohisterectomia inaintea varstei de 1 an. Dupa fiecare ciclu estral, riscul aparitiei tumorilor mamare, creste proportional.

 

 

Diagnosticul

Se pune in urma examenului clinic si al celui imagistic (pentru identificarea eventualelor metastaze pulmonare).

 

 

Analize de laborator

Deoarece pacientul poate prezenta anumite riscuri, este recomandat sa se efectueze un set minim de analize pentru evaluarea preanestezica.

 

 

Managementul medical

Managementul medical sau conservativ nu reprezinta o optiune in aceasta situatie. Se recomanda interventia chirurgicala.

 

 

Anestezia

Se poate folosi atat anestezia inhalatorie, cat si neuroleptanalgezia.

 

 

Tratamentul chirurgical

Urmareste indepatarea tumorii cu margini de tesut cat mai largi pentru a preintampina metastazarea si recidiva. Deoarece tumorile mamare sunt corelate cu nivelul de hormoni estrogeni, se va efectua si ovariohisterectomia concomitent, daca este posibil.

 

 

Ingrijiri postoperatorii

Se vor administra analgezice si antibiotice dupa caz. In unele cazuri se vor aplica bandaje compresive. Firele de sutura se vor indeparta la 10 zile dupa interventia chirurgicala. Pacientii cu tumori maligne vor fi reevaluati periodic, la 3-4 luni, pentru identificarea eventualelor metastaze sau al recurentei.

 

Complicatii

Sunt reprezentate de metastazari, recidiva, dehiscenta plagii, necroza tesuturilor si suprainfectii.

 

 

Prognositcul

Depinde de mai multi factori cum sunt : tipul si stadiul tumorii, dimensiunile acesteia, localizare, varsta si starea de sanatate a pacientului.