Exista o multitudine de motive pentru care este bine sa efectuam castrarea unui motan. Printre cele mai importante amintim : reducerea suprapopularii, scaderea agresivitatii, a vagabondajului si a “marcarii teritoriului” prin urinat, prevenirea bolilor hormonale datorita androgenilor (inclusiv afectiuni ale prostatei). Alte cazuri in care se recomanda castrarea sunt date de neoplazii, anomalii congenitale, traume ale aparatului reproducator, abcese, controlul epilepsiei si al dezechilibrelor hormonale.
Pregatiri preoperatorii
Inainte de operatie se va efectua un examen clinic si se vor face analize de sange. Animalul nu va primi hrana si apa cu 8-12h inainte de operatie.
Anestezia
Va fi inhalatorie sau neuroleptanalgezie, depinde de mai multi factori si se va alege impreuna cu chirurgul.
Tratamentul chirurgical
Se va realiza o incizie scrotala prin care se exteriorizeaza testicolele si se realizeaza un nod intre ductul deferent si vasele spermatice ale fiecarui testicol sau se face un nod din cordonul spermatic.
Organele genitale se vindeca la fel ca orice tesut. O vindecare optima necesita un aport sanguin corect, o buna apozitie a buzelor plagii si trauma chirurgicala minima. Factori sistemici ca hipovolemia, socul, hipoproteinemia, infectiile, pot creste riscul dehiscentei.
Ingrijiri postoperatorii
Constau in administrarea de antibiotice, antiinflamatoare, analgezice in functie de pacient. Daca animalul exagereaza cu toaletarea plagii, se va aplica un guler protector, pentru a evita iritarea plagii.