Prolapsul rectal

Prolapsul rectal reprezinta eversia sau protruzia mucoasei rectale prin anus.

Cauzele prolapsului rectal

Principala cauza a prolapsului rectal este reprezentata de endoparazitism sau enterita la animalele tinere, si de tumori sau hernii perineale la varstnici. Alte afectiuni asociate cu prolapsul rectal pot fi : corpuri straine blocate in intestin, urolitaza, distocii, constipatie, defecte congenitale, laxitate a sfincterului anal, boli ale prostatei si operatii la nivel perineal.

Diagnosticul

Se pune in urma examenului clinic. Prolapsul rectal se produce atat la pisici cat si la caini, fara o predispozitie de sex, varsta sau rasa. Gradul de prolabare poate merge de la cativa milimetri la cativa centimetri. Radiografiile pot uneori sa indice cauza prolapsului.

Managementul medical

Tratamentul si prognosticul acestei afectiuni depind de cauza, gradul de prolabare si recurenta. Prolapsul acut este usor tratabil, dar cel cronic va necesita o rezectie.

Pregatiri preoperatorii

Nu sunt necesare pregatiri deosebite. Se vor administra antibiotice profilactic, la inceputul operatiei. Tesutul expus va fi spalat cu ser fiziologic cald si va fi lubrefiat cu un gel pe baza de apa.

Anestezia

Pentru acest gen de interventie, noi optam pentru anestezia inhalatorie.

Tratamentul chirurgical

Prolapsul ce nu poate fi redus manual sau care prezinta trauma severa necesita amputare. Pentru a impiedica recurenta, se va efectua si o colopexie.

Ingrijiri postoperatorii

Se recomanda o dieta cu continut scazut de fibre circa 3 saptamani de la interventia chirurgicala, impreuna cu substante ce scad consistenta scaunelor.

Prognostic

Prolapsul incomplet ce se produce in timpul defecatiei se poate remedia spontan.  Prognosticul pentru majoritatea animalelor tratate chirurgical este favorabil.