Uretrotomia

Uretrotomia este o interventie chirurgicala la nivelul uretrei, efectuata in cazul lezarii acesteia in urma unei traume, in vederea eliminarii unor calculi sau a unor formatiuni tumorale. Uretra unui caine mascul este compusa din 3 portiuni : uretra peniana, uretra membranoasa si uretra prostatica.

In cazul de fata, in urma unei traume consecutive unui accident rutier, a fost afectata portiunea membranoasa a uretrei, ceea ce a dus la scurgerea si acumularea de urina in cavitatea abdominala. Deoarece uroperitoneul este o urgenta medicala, s-a efectuat mai intai fluidoterapia pentru stabilizarea animalului si drenaj abdominal, si mai apoi s-a trecut la efectuarea interventiei chirurgicale. S-au administrat antibiotice deoarece infectiile duc la o vindecare intarziata si la formarea de stricturi la nivelul uretrei.

Diagnosticul

S-a realizat prin examen clinic si radiologic.

Anestezia

In acest caz anestezia a fost de tip inhalator.

Tratamentul chirugical

A vizat repararea zonei traumatizate.

Ingrijiri postoperatorii

Vezica urinara se vindeca relativ repede , in aproximativ 14-21 de zile. Reepitelizarea completa se produce in 30 de zile. Dupa operatie, cateterul urinar se va pastra pentru 3-5 zile. Se va monitoriza atent urinarea pentru a detecta orice obstructie cauzata de inflamatie sau fibroza.
Este recomandat ca animalul sa poarte guler de protectie pentru a impiedica smulgerea cateterului sau automutilarea.

Complicatii

Cele mai frecvente complicatii sunt reprezentate de formarea stricturilor uretrale si de scurgerile urinare de la nivelul plagii operatorii.

Prognosticul

Este excelent pentru animalele ce prezinta leziuni uretrale sau vezicale datorita traumelor. Ocazional, rupturile darorita obstructiilor au un prognostic rezervat datorita necrozari tesuturilor.

La 10 zile de la interventia chirurgicala :