Traumatismele craniocerebrale

În cazul traumatismelor produse la nivelul craniului, principalele procese patologice sunt reprezentate de hemoragii intra sau extracerebrale și edeme cerebrale datorate creșterii presiunii intracraniene. În cazul colecțiilor hemoragice extracerebrale de mari dimensiuni situate epidural sau subdural se recomandă intervenția chirurgicală în scopul evacuării acestora și reducerii presiunii intracraniene. În cazul leziunilor intracerebrale, tratamentul de elecție este cel medicamentos.

Pacientul de mai jos s-a prezentat la clinică cu deficit neurologic semnificativ și durere severă. În urma examinării neurologice s-a luat decizia efectuării unui examen RMN pentru a identifica cu exactitate cauza simptomelor clinice.

Pacientul după producerea traumatismului
Pacientul după producerea traumatismului

În cadrul examenului RMN au fost identificate multiple leziuni hemoragice intracerebrale însoțite de edeme periferice. În urma instituirii unui protocol terapeutic adecvat starea pacientului s-a îmbunătățit încă din primele 24 de ore, recuperarea funcțională fiind aproape completă după 5 zile de tratament.

Leziuni hemoragice intracerebrale – examinare RMN
Leziuni hemoragice intracerebrale – examinare RMN
Pacientul după 5 zile de tratament

Rezultatele favorabile s-au datorat stabilirii prompte a unui diagnostic de certitudine în urma examenului imagistic. În cazul traumatismelor craniocerebrale cât și în cazul instalării oricărui alt tip de deficit neurologic este indicat ca examinarea imagistică sa fie efectuată cat mai curând dupa apariția semnelor clinice și stabilizarea pacientului.